Gashouder concerten 2024 – Gashouder

Ooit een gasfabriek die de lichten van Amsterdam liet branden, nu is de Gashouder een cultuurpodium voor wereldacts. Lees hier het verhaal achter de campagne van de Gashouder Concerten 2024.

Gashouder

In 1803 werd de Westergasfabriek gebouwd, de grootste steenkoolgasfabriek van Nederland. Steenkoolgas werd toentertijd gebruikt om de straten van Amsterdam te verlichten. In de jaren die volgden steeg de productie en kwamen er belangrijke vernieuwingen en uitbreidingen zoals de bouw van de Gashouder in 1903. Hoe meer gas er in de Gashouder werd gepompt, hoe hoger deze werd.

Na de sluiting in 1967 kregen de panden tientallen jaren later een monumentale status. Begin jaren negentig ontdekten avontuurlijke ondernemers en kunstenaars het oude fabrieksterrein. Een nieuw begin, met kunst en cultuur als drijvende kracht, voor wat in 2003 bekroond werd als Cultuurpark. Sindsdien is de Gashouder een plek waar bijzondere, grootschalige evenementen worden gegeven, zoals het Holland Festival, Awakenings en UNSEEN.

9 energieën

De Gashouder is onderdeel van Westergas, het cultuurdorp van Amsterdam. Het karakter van Westergas bestaat uit 9 energieën: Kunst, Familie, Fotografie, Film, Muziek, Theater & Performance, Mind & Body, Eten & Drinken en Natuur.

Ieder design in onze branding staat voor een energie en het kenmerkende uiterlijk is geïnspireerd op de soundscape die wordt gevormd als je deze uitspreekt. Tijdens de Gashouder Concerten komt er één energie in het speciaal tot leven: muziek.

Cultuurpodium

Westergas wil met het icoon van het Cultuurdorp een podium creëren voor iedere vorm van kunst en voor een breed publiek: van jong tot oud en voor iedere portemonnee. Een historische plek die inspiratie en energie aan de bezoeker en artiest geeft, waar gerenommeerde namen terugkeren en nieuwe talenten zich ontwikkelen. De Gashouder Concerten zijn daar een belangrijk onderdeel van. Tijdens haar evenementen doet Westergas namelijk ook onderzoeken om van de Gashouder een cultuurpodium voor iedereen te maken, waar Amsterdammers en buurtbewoners trots op zijn.

In de nabije toekomst wil Westergas een kelder onder de Gashouder bouwen waar alle faciliteiten worden geplaatst die nodig zijn tijdens grootschalige evenementen, zoals garderobe en toiletten. Een veelzijdige oplossing, waarbij het aanzien van het monument in ere wordt hersteld en er significant minder tijdelijke faciliteiten ingevlogen dienen te worden. Dit betekent dat er tijdens evenementen geen tenten meer buiten komen te staan en de Gashouder en haar groene omgeving worden gewaarborgd.

Cultuurpodium Gashouder wordt een bijzondere plek voor deze en de generaties die volgen. Ontdek hier de concerten en evenementen in de Gashouder.